onsdag den 14. maj 2014

Det gør mig så trist

Denne plakat hænger ved grænseovergangen mellem Mozambique og Sydafrika.
Et sted hvor der finder megen bestikkelse sted.
Seneste grænse-historie var, at en sydafrikansk familie fik tilbageholdt sine pas og datter, mod at faderen skulle køre til nærmeste bank og hæve penge til grænsepolitiet. Tricket består i at grænsepolitiet ikke stempler passene, når de kører ind i Mozambique, når de så skal ud, har de opholdt sig ulovligt i landet og får at vide, at det kan de betale sig ud af. Udfaldet på historien blev, at faderen tog sin datter og familie med sig retur til Sydafrika, men lod passene blive hos grænsepolitiet.
Så vi har lært altid at tjekke, at vi får stemplet.
Bestikkelse - korruption - uærlighed - embedsmisbrug - umoral... kald det hvad du vil, men det gør mig trist. Jeg er klar over, at netop lige nu fylder netop dette emne (jeg tænker på Se&Hørs brug af kilder) forsiderne - og med fuld støtte herfra, for det må simpelthen ikke komme så vidt, som det gør hernede.

Hernede er der færdselspolitiet og politiet. Færdselspolitiet går rigtig meget op i at stoppe biler og fortælle chaufføren, at vedkommende kører for stærkt, gør noget forkert etc - og så ellers lige slynge et eller andet tal ud for den bøde, han mener, der skal betales. Politibetjenten nævner derefter, at bøden skal betales på nærmeste politistation (hvilket nogen gange kan være rigtig langt væk). For at slippe for at skulle den lange vej til stationen er det så nærliggende lige at prutte med betjenten for så at betale det aftalte beløb. Større biler med hvide chauffører stoppes mærkeligt nok ofte. Og nogen gange er det helt urimelige beløb der forlanges. Tæt på en lokal månedsløn hernede. Så ja, sådan går det. En utrolig dårlig oplevelse og helt igennem skidt for samfundet og moralen.

Forleden, hvor jeg kørte med vores chauffør, blev vi for første gang bedt om at køre ind til siden. Men vores chauffør begyndte at storgrine - for han opdagede, at det var en fra hans kirke. Så de grinede og pjattede. Der blev ikke tjekket papirer eller noget som helst. Det var alligevel sørens, tænkte jeg og nævnte over for chaufføren, at det da var mærkeligt, at man sådan bare kan slippe igennem, fordi man tilfældigvis går i samme kirke. Nå, men sådan er det skam heller ikke altid, fik jeg at vide. For eksempel var han sidste uge blevet stoppet og havde fået en bøde på stedet. Men så havde han da bare givet ham nogle penge, og så var det jo godt. Hans søn havde siddet på bagsædet og om aftenen proklameret, at han ville være færdselsbetjent som voksen "so I can collect money". Hvis det her ikke er moralsk forfald, så ved jeg ikke hvad det er. Sønnen repræsenterer landets fremtid.

Her gik jeg og troede, at der var tale om en form for racisme, hvor de hvide var udsat for flere stop og blev bedt om at betale "bøde" etc. Nej, nej, det samme system gælder også de lokale, der så bare kun betaler en tiendedel af de beløb, de hvide giver. Bortset fra ens menighedsfæller, selvfølgelig. Én ting er, at vi expats betaler og har dårlig samvittighed, men at de lokale også gør det i stor stil (med eller uden dårlig samvittighed), gør bare det hele endnu mere trist.

... og dette er jo egentlig kun latterligt små hverdags-eksempler. Hvordan ser det ikke ud højere oppe i systemet, og hvor der er langt flere penge involveret?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar