mandag den 16. december 2013

Madiba er død

Vi så begravelsen på BBC, World News

Sorgeperioden over Madiba eller Tata, som Nelson Mandela kaldes i Sydafrika, er ovre. Mozambique har dels i sympati og dels fordi han har boet her flaget på halvt hele ugen. Der hører en lille sjov historie med til Madiba og Mozambique, hvor han havde et hus. Som 80 årige giftede han sig med Graca Machel, enke til Mozambiques tidligere præsident, Samao Machel. Hun er den eneste kvinde, der kan sige, at hun har været gift med to præsidenter.
Derudover er det ikke min fornemmelse, at det har været en større begivenhed her i Mozambique end i Danmark. Selv tænker jeg, at der er sådan en skærende kontrast mellem det som Mandela står for, og så det Sydafrika som eksisterer i dag, der på mange felter inden for kriminalitet ligger i toppen. Jeg håber inderligt, at Sydafrika husker, hvor de vil hen, og hvordan de bedst kommer derhen. 

Mozambique fortsætter med at flage på halvt de næste to dage for de 33 mennesker, der døde i en flyulykke med et mozambikansk fly fra Mozambique Airlines (LAM) her for godt to uger. Desværre kom den ulykke tæt på, da andenpiloten var vores empregadas (hushjælps) fætter. Familien lider lige nu under, at de dels mangler at finde to lig og dels har svært ved at identificere ligene. Ulykken fandt sted i Namibia, så de er så småt ved at forberede sig på, at ligene måske kommer hjem i én ligkiste. 

Der flages på halvt - først for Madiba, så får flyofrene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar