søndag den 25. august 2013

En tur over grænsen til Sydafrika

"Hvor bliver jeg dog pludselig bevidst om, hvor meget jeg værdsætter Schengen-samarbejdet" (se faktaboks nederst i indlægget), udbrød Jens lørdag tidligt morgen, mens vi på anden time stod i kø for at... ja, vi vidste dårligt nok hvorfor. Jo, for at få op til flere stempler i vores pas og på løse papirer. 

Kl. 5 lørdag morgen kørte vi vestpå til grænsen mod Sydafrika. Målet var to dages shopping og en overnatning med hygge i byen Nelspruit, der ligger 200 km vest for Maputo. Vi ankom til Mozambiques grænsepost kl. 6.30 og tilbragte godt og vel tre timer på at bevæge os de få hundrede meter fra grænsepost over ingenmandsland til næste grænsepost. På den tid stod vi i op til fire forskellige køer. 

Vi skulle ikke nå noget, og køkulturen var egentlig okay, men kø er bare aldrig attraktivt. Det var svært midt i kaos at gennemskue, hvad der skete, men vi gætter på, at der var mulighed for at betale sig ud af køen, for nogle gange forsvandt folk fra køen, hvorefter vi kort tid efter så dem sætte sig ind i deres bil og køre til næste grænsepost.

En venlig ung portugiser hjalp os. Han forklarede, hvad der skulle ske og i hvilken rækkefølge. Han fortalte desværre også, at mængden af mennesker og situationen var helt normalt. Der var ikke engang tale om en travl lørdag. Han så mit desillusionerede udtryk og sagde: "But it's all worth it". Han skulle vise sig at få så meget ret - heldigvis da. Sikken en skøn weekend, vi har haft i Sydafrika.

Kø lige så langt øjet rækker, og klokken var kun 6.30. Grænsen åbner kl. 6.

Jens og Stella i køen.

Det tog 6 timer at køre de 200 km fra Maputo til Nelspruit.
Det tog til gengæld kun 3 timer og 45 minutter at køre retur.
Vi blev meget klogere på, hvordan det foregår, men hvilken joke det hele er. For eksempel skal man aflevere oplysninger om bilens nummerplade OG motorens nummer! Først til den ene grænsepost, og så til den anden grænsepost.

Her "et par småting" man skal huske, når man skal ind i Mozambique.  Såååååå langt fra Schengen-traktaten.


Faktaboks:
Schengen-traktaten blev indgået mellem 1985 og 1990 og havde til formål at nedlægge europæiske grænseposter og fjerne grænsekontrollen inden for Schengenområdet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar