søndag den 25. august 2013

Et positivt overraskende Sydafrika

Efter godt tre timer i grænseland satte vi os ind i bilen og kørte ind i Sydafrika. Lettere slukøret. Vejen går langs den sydlige grænse til Kruger Nationalpark, hvilket vi pludselig opdagede, da to giraffer spankulerede langs vejen. Og senere nogle aber, der også løb rundt langs vejen. 

Det er jo vinter hernede, så træerne har ingen blade på, og savannen fremstår meget tør, men på turen så vi masser af appelsintræer med modne appelsiner. Masser af sukkerrørsplantager. Bananpalmer. Papayapalmer. Så frodigt. Provinsen har desuden citroner, avocadoer, mangoer, macadamia- og cashewnødder. Humøret steg bare mere og mere i bilen. Wauv, et landskab med bakker og bjerg i baggrunden. Associationerne gik til Sri Lankas mange frugttræer og til landskabet i Californien.

Bananplanter. De blå poser beskytter bananerne. Sikkert mod aberne, men måske også mod utøj.

"Vintertræer" uden blade.
Målet var som sagt Nelspruit. En by med 21.500 indbyggere, der lever højt på, at indbyggere fra især Mozambique og Swaziland foretager sine månedlige indkøb i byens mange og store varehuse (denne påstand kan bekræftes af Wikipedia).

Første indkøbssted var varehuset Makro, et Bilka/Metro-sted. Herunder ses Stella mellem et par af hylderne. Én ting er, at du kan få ALT, én anden ting er de lave priser.  


Herunder billeder fra den ene af SUPERSPAR i byen. Rigtig flotte forretninger.


Læg lige mærke til budskabet langs loftet. Fladskærm uden synlige ledninger. Servicemindede medarbejdere.

Selv de mindste skal have det godt, så de sidder i polstrede "lædersæder". I det  hele taget en børnevenlig by, hvor de fleste restauranter har udendørs legepladser.

Byen har to indkøbscentre, som man bør besøge (siges det): Riverside og det nyeste Ilanga. Stella og jeg tjekkede forretningerne ud på nettet og valgte Ilanga på grund af dens udvalg af nyere forretninger, som vi kun kender fra USA. Stella røg direkte i paradis - faktisk allerede før indgangen til Ilanga. Hun konstaterede, at tingene kostede det samme som i Danmark, blot med den forskel, at vi her kun skulle betale halvdelen af prisen, da det var i sydafrikanske rand.

På restauranter betalte vi typisk 50-70 rand for en god frokost, hvilket er 25-35 kr. 12 kr for et glas vin. Lørdag aften spiste vi på restaurant. Tre personer med vin, øl, vand. Super, super lækkert, og kom af med i alt 250 kr.

Byen er flot og pæn og ren, men uden den store kultur og historie. Den har tilsyneladende alt, hvad hjertet kan begære af sko, tøj, mad, sportsting etc. Den ligger smukt og har efter sigende en masse gode hoteller og Bed&Breakfast steder. Vi kommer helt sikkert tilbage til Nelspruit.

Det næste indlæg handler om der, hvor vi boede.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar